Julen i Århus har de sidste par hundrede år været noget særligt, først med annoncer senere juleudsmykningen.
Juleannonce fra Århus. 1890
De mange annoncer i forbindelse med julehandlen er ikke noget nyt. Allerede i midten af 1800-tallet var der livlig aktivitet i juleannoncerne. Man averterede med særlige 'julepresenter' i galanterivarer, porcellain, legetøj og herrehatte i nyeste facon.
I annoncer fra 1860 kunne man blandt andet læse:
•CHR. MEYERS HATTE-ETABLISSEMENT er til forestaaende Juul forsynet med et elegant Udvalg af Herrehatte i nyeste Facon.
•TIL JULEN er jeg blevet forsynet med et meget stort Udvalg i Saffians-Arbejder, pletterede Sager samt Alt til Faget hørende. J.C. Sand.
•TIL JULE- og NYTAARSPRESENTER er nyligen hjemkommet: Bisquit, Teracotta, Sydrolith, Porcellain og Perlemor. Meget fine Dame-Etuis, Necessairs og Tasker. Th.Thrue, Jessenske Boghandel.
•P.J. HOFFROY & Comp's Jule-Udstilling er forsynet med et stort Udvalg i Galanterivarer, Porcellain, Glasvarer, Legetøj og Nipssager, særdeles passende til Julepresenter og Juletræer.
Senere kom der juleudstillinger i butiksvinduerne. Og fra starten af 1900-tallet begyndte man, som noget nyt, at pakke gaverne ind i specielt julepapir, mens byens gader på det tidspunkt stadig var oplyst af gaslys.
Juletræ på Skt. Pauls Kirkeplads
1932
Ryesgade 9
Julen1925
Så vidt vides, blev det første juletræ i Århus pyntet i 1828. Prinsesse Charlotte Frederikke - gift med Christian 8. - var i byen, og pyntede det til officerernes børn i forbindelse med en julefest. Det første juletræ i Danmark blev tændt i 1808 hos grevefamilien på Holsteinborg i Sydsjælland.
Hvad angår juleudsmykningen i byens gader, var Århus bagefter andre byer, som eksempelvis Randers, hvor man var blandt de første med juletræer og guirlander.
Men så, den 17. december 1922 kl. 6 aften tændtes det første juletræ på Bispetorvet i Århus. Det var en kreds af borgere der stod bag, og formålet var egentlig at indsamle tøj og penge i opstillede gryder, til fattige og betrængte familier. I midten af 1920'erne ophørte man med juletræet på Bispetorvet. Men skikken fortsatte dog på Store Torv fra 1928.
I 1923 fik Skt. Pauls Kirke Plads sit juletræ. Og nu kom der gang i de illuminerede juletræer rundt om i byen: Viby fik sit i 1928, Banegårdspladsen i 1929, Trøjborg kom med i 1934 på hjørnet af Tordenskjoldsgade og Otto Ruds Gade. Og i 1936 fik Vesterbro Torv sit træ.
Træerne på Skt. Pauls Kirke Plads og Store Torv var dog lidt snyd: det var ikke ét stort træ, men sammensat af en masse små træer, der var bundet om en lysmast, udformet som et stort grantræ.
Det første juletræ på Rådhuspladsen blev tændt i 1962. Det kom fra Norge. Siden hen har man fået træerne fra Danmark, bl.a. fra Silkeborg-egnen.
Juleguirlander i Vestergade. 1932
Granguirlander kom til byen i 1931. Her var Ryesgade først med en flagallé pyntet med gran der løb parallelt med husene. Man kunne ikke hænge dem over gaden på grund af sporvognenes ledningsnet. Men granerne var uden lys.
I 1932 kom der guirlander i både Vestergade og M.P. Bruuns Gade - nu med lys. I 1933 kom turen til Frederiks Allé. De følgende år fulgte andre med: Jægergårdsgade, Frederiksgade, Immervad og Nørregade. Viby fik sine julegranguirlander i 1936.
Banegårdsgade var bagefter med juleudsmykningen, da de først kom med i slutningen 1950'erne.