Restaurant Maritza i Århus

Maritza
Maritza og Den blaa Fugl


Maritzas neonreklame
ved indgangen


maritza
Restauranten, som den tog
sig ud i deres sanghæfter
Klik på billedet for flere illustrationer


Maritzas restaurant

'Maritza' var gennem mange år en kendt og besøgt restaurant med zigeuner-gildesal i Frederiksgade 76.

Stedet hed oprindeligt 'Grand' men blev i 1941 købt af restauratør Gunnar Gravholt. Den 15. maj 1941 åbnede det nye og ombyggede sted under navnet 'Maritza' i ungarsk stil. Navnet havde man fundet ved en afstemningskonkurrence annonceret i avisen. Vinderen fik en "Fest-Souper til to, med alt vi kan diske op for Dem - og til Deres Dame et Gavekort paa 200 Kr. paa en elegant Selskabskjole."

I tilknytning til Maritza var der på førstesalen en bar, og i et tilstødende lokale den elegante dansebar 'Den Blaa Fugl', hvor det lidt finere, lette kavaleri havde til huse, til glæde for handelsrejsende og andet godtfolk. Udover disse lette fugle, var det velkendte traktement lunken and med tilhørende øl, vin og sjusser.

Dørvogter, tjener og toiletpasser

For at komme ind, skulle man passere kontrolløren, den tidligere sværvægtsbokser Poul Jensen, der altid var modtagelig for en diskret drikkeskilling for at åbne dørene.

Velkendt betjening fik man gennem mange år af tjener Hans Egon Larsen, blot kendt som 'Larsen', der var ansat fra 1947 til 1980.

På etablissementets toiletter kunne man, udover at forsørge sit nødtørft og blive nettet, købe 'violer til mor' og få et stænk duftevand, hvis svedlugten fra dansegulvet var blev for voldsom.

Musik og fællessang

Der blev danset til orkestermusik, i mange år under ledelse af Ove Elkjær. Undertiden var der også artistoptræden. Stedet var især kendt for sin fællessang fra de uddelte sanghæfter. Mange vil sikkert huske strofer fra afskedssangen, når etablissementet lukkede hen på morgenen:

Nu til afsked, på gensyn
men ikke farvel,
for vi mødes i morgen på ny.
Har du moret dig godt i MARITZA, min ven,
så fortæl det på land og i by.
Vi skal skilles en stund,
glem kun sorgen,
for vi ses i MARITZA i morgen.
Nu til afsked, på gensyn,
men ikke farvel,
for vi mødes i morgen igen.

Jubilæum, nye ejere og lukning

I 1966 kunne Maritza fejre sit 25 års jubilæum, der blev annonceret i helsides avisannoncer. Her kunne man læse:

1966. Gennem 25 år er MARITZA blevet kendt over det ganske land, som ”Stedet, hvor det glade Århus mødes”. Vi fejrer denne runde fødselsdag med en storstilet fest for vore trofaste kunder - og for at så mange som muligt kan få lejlighed til at være med, har vi afsat både tirsdag den 23. og onsdag den 24. august til at feste - vi glæder os til at se Dem. OVE ELKJÆRS ORKESTER står for underholdningen - I ”Den blå Fugl” spiller ”DIE CORDIS” - og i baren HARRY NORDENHOF. For vore jubilæumsgæster serverer vi Maritza Specialitet bestående af: 1 stk. med fersk røget laks - og 1/4 Broager and, samt vine til jubilæumspriser. Maritza specialitet á kr. 10,- pr. couvert, hvortil kort kan fås hos inspektør og overtjenere, tlf. (061) 2 25 88. På muntert gensyn i Maritza.

I 1972 solgte Gunnar Gravholt, der siden 1960 også havde haft Restaurant Aarhus-Hallen, stedet til en Randers-restauratør Martin Pedersen og redaktionssekretær Dan Clausen ved Jyllandsposten. I 1976 blev etablissementet atter overtaget af nye ejere, Jette og Leif Andersen, der i 1986 omdanner det til ny restaurant med palmer og spejle. I 1989 blev restauranten solgt til Mogens Thomsen. Stedet fik nye navne som Det ny Maritza, dernæst Road House og endelig Edison.

Men det gik ikke. Maritza blev aldrig det samme som under Gravholt, så i 1991 blev det endeligt lukket.