Mordere og røvere i Århus-skovene

Marselisborg-skovene var i gamle dage ganske utrygge at færdes i.
Med overfald, røverier og mord.

Marselisborg skovene
Lokaliteterne i
Marselisborg skovene

Marselisborg-skovene er fællesnavnet for det skovområde der går fra Chr. Filtenborgs Plads/ Tangkrogen ud til Moesgård. Det består af flere delskovområder: Havreballeskov, Hestehaven, Kirkeskoven, Thorskov, Skåde skov og Strandskoven.

I gamle dage var det ofte skik, at bønderne samledes ved Frederikshøj Kro for at få en pibe tobak, inden de skulle videre ad Hads Herreds vej (Oddervej) eller Holmevej. Så kunne de få følgeskab med hinanden på deres videre rejse ad de mørke veje mod syd til Skidenpyt (som Højbjerg hed dengang). Området var kendt for at huse onde mennesker, som ville berøve folk.

Ulovlig brændevin - to blev hængt

Hulbækken i Marselisborg skov
Hulbækken eller
Vagtmesterbækken
hvor Helms blev
fundet døende

Tilbage i 1735 fandt et drama sted i Marselisborgskovene, som kostede tre menneskeliv. Sammen med lommeprokurator Gotfried Davidsen, begav nogle udpegede personer sig den 31. marts 1735 af sted til Fulden for at konfiskere nogle ulovlige brændevinsredskaber.

Da de kom frem til Peter Hansen i Fulden, var der ingen hjemme, og de brød ind i huset hvor de borttog 'en liden kedel' som man mente var brugt til brændevins- fremstilling. Peter Hansen blev så fortørnet herover, at han samlede nogle mænd fra egnen. Sammen optog de forfølgelsen af de mænd der havde konfiskeret kedlen. De fandt dem i Marselisborg Skovene, og gik løs på dem med forke og plejle. Davidsen og nogle andre undslap, men forhenværende vagtmester Helms blev ramt og faldt om.

Man efterlod ham i live, men døende. Da han dagen efter blev fundet var han endnu i live, men døde kort efter.

Peter Hansen blev pågrebet. Han påstod, at han kun havde slået vagtmesteren over armen, men blev, sammen men en anden, Niels Gram fra Skovmøllen, dømt til hængning. Seks andre blev idømt strafarbejde.

Henrettelsen af de to skete 3½ år efter forbrydelsen i 1739 på Moesgård Mark.

Det sted, hvor vagtmester Helms blev fundet døende, blev gennem mange år herefter kaldt Vagtmesterbækken, og lå i følge overleveringen ved Hulbækken og Djævlekløften tæt ved Blommehaven.

Rovmordet på købmanden

Søren Jensens drabssted ved Donbækhusene
Her i skoven ved
Donbækhusene
blev Søren Jensen
fundet myrdet i 1858

Et af datidens mest omtalte mord i Marselisborg-skovene, var mordet i 1858 på den 48-årige købmand og byrådsmedlem Søren Jensen fra Lille Torv i Århus.

Den 18. oktober 1858 var han taget ud til restauratøren på Frederikshøj Kro for at tale om nogle fælles pengesager. Da de havde snakket en halv times tid, drog Jensen af sted igen, men var ikke kommet hjem den næste dag.

Kroejeren tog nu sammen med to unge mænd ud i skoven for at lede efter ham. På gangstien tæt ved Donbækhusene i Mindeparken (dengang Skovmarken) fandt de Søren Jensen i noget krat, tilsølet med blod i ansigtet. Hans overfrakke og støvler var taget af ham og var væk.

Kroejeren kom nu i tanke om tre svenske tjenestekarle, som havde været på kroen dagen før samtidig med Søren Jensen. Også andre havde bemærket især en af disse svenskere, og ved hjælp af signalementet fandt man frem til ham, Lars Jønsson, som den 22. oktober blev fremstillet for herredsfogeden.

Lars Jønsson benægtede først at kende noget til det, men indicierne hobede sig op. Lars påstod nu, at det var en af den andre svenskere som havde gjort det. Ham fandt man frem til, men hans alibi var i orden. Til sidst tilstod Lars udåden: Han var fulgt efter Søren Jensen, da han gik fra Frederikshøj Kro, havde standset ham ved Donbækhusene for at få penge, de var kommet op at slås, og til sidst kvalte han Jensen.

Lars Jønsson blev dømt til døden for mord og røveri, en dom der i 1859 blev stadfæstet ved Højesteret. Herredsfogeden havde imidlertid gjort opmærksom på, at Jønssons åndelige habitus var sygelig, hvilket Højesteret dog ikke tog hensyn til. Men ved kongelig resolution i 1861 blev det fastslået, at dødsdommen ikke skulle eksekveres fordi Jønsson var afsindig. Han fik derfor eftergivet straffen mod at han blev hjemsendt til Sverige. Så den 27. juli 1861 sendtes den 35-årige svensker af sted med skib til Sverige under bevogtning af en politibetjent.

Uopklaret mord i Ladegårdsskoven

Endnu et mord fandt sted den 5. maj 1862 i Ladegårdsskoven. Ved strandkanten (i nærheden af nuværende Filtenborgs Plads) fandt man et lig dræbt med 23 knivstik. Det var en 19-årig svensker Nils Olsen der dagen før var ankommet til Århus. Han havde sammen med tre andre været på vej til Moesgård for at få arbejde. Man fandt aldrig morderen, hvis udbytte havde været 5 rigsdalere.

Læs mereHekse og skarprettere i Århus

KILDE: Bernh. Jensen: Marselisborg skovene