Elgen - skovenes konge

”Den har aldrig levet, som klog på Elgen er blevet, uden først at have den kær”.

Sådan sagde såmænd N.F.S. Grundtvig.

På latin kalder de den alces alces, på engelsk moose, på tysk Elch, på svensk älg, på russisk er det einu, på fransk élan - og på dansk kaldte vi den tidligere for elsdyret.

Elgen forbindes herhjemme først og fremmest med Sverige, hvor man har 300.000 - 400.000 af slagsen. Et af de store elg-områder er blandt andet i Småland mellem Ljungby, Markaryd og Älmhult.

700 kilo i 2 meters højde

elg

elg

Elg

elg ekskrement

Elg ekskrementer

Elgen kan veje 500- 700 kg (hvilket giver 250 kg kød pr. slagtet dyr på de svenske middagsborde), og den kan blive omkring 3 meter lang. Den er godt 2 meter høj over skuldrene, hvilket er noget mere end en araberhest.

Dykker 5 meter

Til trods for denne størrelse, er elgen en god svømmer. Det skyldes, at dens pels består af hule hår, der giver den en stor opdrift. Og så er den i øvrigt god til at dykke 5-6 meter ned i søerne, hvor den kan finde sin føde.

10 kilo grønt dagligt

Den har det derimod svært, når den skal hente føde på jorden, halsen er alt for kort til dette. Den må skræve gevaldigt for at nå græsset. Derfor spiser den ofte blade fra træerne. Dette kan man se i skovene, hvor den færdes. I en højde af to meter over jorden kan der været gnavet en krans rundt om træerne, en såkaldt elgkrans. Det kan blive til 10 kilo kviste - om dagen, for at stille sulten.

Godmodig men farlig

Elgen er godmodigt - sådan ser den osse ud. Men møder du en elg med bagudvendte ører og rejste nakkehår, så pas på. Dens klove, der er 12x16 cm, kan slå hårdt. Bliver du angrebet, så om bag et træ. Elgen kan ikke rende rundt om træer. Det er den ikke skabt til.

Elgen føder

Elgen er i brunst fra september til november. I den periode skraber elgtyren furer i jorden, som den urinerer i, hvorefter den vælter sig rundt i sølet. Efter således at have gjort sig lækker, finder den en elgko, som den besvangrer. Koen er drægtig i 8 måneder, og føder 1-2 unger.

Elgen bliver i gennemsnit mellem 8 og 25 år.

Danske elge

I Danmark har vi ingen elge - for det meste - man mener de forsvandt i den yngre stenalder.  I 1999 kom der en over sundet, og levede fredeligt i Nordsjælland et halvt årstid, indtil den blev dræbt i sammenstødet med et tog (det fik i DSB-kredse navnet Elg-killeren).
Tilbage i 1933 var der en elg i Gribskov, hvor den levede til sin død 18 år senere, i 1951. Og i 1956 svømmede en ung elgtyr ud fra Hälsingborg mod Danmark. Da den var nået halvvejs, blev den træt, og svømmede tilbage til Hälsingborg, hvor den kom på det stedlige dyrehospital.

Elgjagt i Sverige

Jagten går ind i oktober, og hvert område har sin kvote af elge, der må skydes. I dag nedlægger man knap 100.000 elge om året. I 1982 blev der nedlagt 174.741 elge! Hertil kommer de omkring 5000 elge, som hvert år nedlægges af svenske og udenlandske bilister.

Elgen i andre lande

elg helleristning

Elg på helleristninger i Norge
 ca. 6000 år gammel

Elgen har været kendt i mange århundrede rundt om i Europa. F.eks. findes den afbildet på tusind år gamle spanske hulemalerier samt på helleristninger i Norge. Ellers er den udbredt i Sverige, Norge og Finland, de baltiske Stater og det nordlige og mellemste Rusland, gennem Sibirien og helt ud til Stillehavet. Den er udbredt i Canada og Alaska og et stykke ned i USA til Rocky Mountains.

Elg-skind er dyrt

I bl.a. Sverige kan du købe mange ting af elg-skind, der er mere blødt og lækkert end almindeligt skind. Men det er dyrt. En skindjakke koster 6000 kroner, en vest i elg-skind 1500 kroner, mens en lille pung kan fås for 250-400 kr. Og vil du have et elg-hoved, med gevir og det hele, til at hænge på væggen, skal du slippe 10.000 - 12.000 kr.
Priserne er set i Grönåsens Älgpark 5 km nord for Kosta (glasriket Småland).