Tobakkens danske historie

Tobakken kom til Danmark i slutningen af 1500-tallet, men blev først for alvor udbredt omkring år 1600. I 1920-erne var der 1518 tobaksvirksomheder i landet med næsten 10.000 beskæftigede.

En god cigar

Man dyrkede også tobak her i landet, og i 1778 pålagde regeringen tobaks- pinderierne at drive tobaksplantager. I de år blev København nærmest omkranset af tobaksmarker, og de franske hugenotter, der bosatte sig i Fredericia i 1720 gjorde det til deres hovederhverv.

At tygge skråtobak tog fart i Danmark i begyndelsen af 1800-tallet, og holdt sig til midten af 1900-årene. Snustobakken, som man snusede op i næseborene, havde sin storhedstid herhjemme i 1700-årene frem til begyndelsen af 1800-tallet. Den blev især populær blandt kvinderne men blev dog senere betragtet som uæstetisk for det feminine væsen.

Cigaretter i Danmark

Schmalfeldt Tobak
Schmalfeldt Tobaksfabrik
Århus

I 1860'erne begyndte danske tobakshandlere at importere udenlandsk fremstillede cigaretter fra Tyrkiet og Rusland. Den første danske cigaretfabrik blev etableret i 1878 af Julius Adler, under navnet Adler & Co. på Vimmelskaftet i København.

Indtil midten af 1900-tallet var cigaretternes længde 70 mm. I 1951 kom king size på 100 mm. Den danske filtercigaret kom til i 1953.

Og så var det kong Christian IV der den 26. april 1643 indførte den første tobaksafgift i Danmark.

Den helbredende tobak

Oprindeligt blev tobakken betragtet som en lægeplante, og havde sin plads i urtehaven. Den guddommelige urt blev brugt i salver, som pulver og som balsam. Den var god mod alt ondt.

Det var universalmidlet for at lindre sult og tørst, den gav kroppen styrke, forfriskede ånden, og så gav den en behagelig ro og rus.

Tobakken kunne også helbrede smerter i hoved, bryst, mave og lever. Hundegalskab, vorter og ligtorne var den også god imod. Og så mente man at røgen var gavnlig og desinficerende mod pest. Derfor købte man dengang tobak på apoteket.

Men i begyndelsen af 1800-tallet blev den mere og mere betragtet som ren og skær nydelsesmiddel.

Og i dag har man så altså ganske andre tanker og viden om tobakkens virkninger.

Et jaget  folkefærd

I Tyrkiet var der en overgang dødsstraf for at ryge.

Den russiske czar befalede engang, at alle 'tobaksdrankere' først skulle have næsen skåret af, derpå piskes og så deporteres til Sibirien.

Dronning Victoria af England var, som så meget andet, imod rygning. Så da hendes søn kong Edward 7. i 1901 overtog tronen, proklamerede: han ”Gentlemen - you may smoke”, til glæde for hoffolket.

Antallet af rygere skal reduceres markant, dels gennem rygestop, dels gennem begrænsning af antal nye rygere. Danmark skal gøres røgfrit for ikke-rygere. Således skrev regeringen i Folkesundhedsprogrammet for 1999-2008.

Tobaksrygningens fødsel

Mexico. På en væg i et gammel mayatempel i Palenque findes et relief, der viser en rygende mand.
Columbus
. Da Columbus kom til Caribien i 1492, så et af hans besætningsmedlemmer nogle 'indianere' ryge på tobaksblade. De tog skikken med til Europa.
Frankrig
. Tobakken kom til Frankrig i 1556.
Portugal
. Portugiserne fik tobakken i 1558.
Spanien
. Spanien fik tobak i 1559.
England
. Englænderne fik lastens blade i 1565.
Danmark
. Vi fik tobakken næsten samtidig med England.
Cuba
. Her begyndte man at dyrke tobak i 1580.