Videnskabet – kort og godt

Syndfloden

Syndfloden fandt sted 6300 år før vor tidsregning. Store oversvømmelse skete ved Sortehavet omkring Bulgarien, Rumænien og Tyrkiet. Voldsomme vandmasser trængte ind fra Middelhavet, så havet et år efter var steget med 70 meter og efter to år med 110 meter. Hvilket betød, at alle måtte flygte fra området. Det menes, at denne begivenhed har dannet grundlag for myterne om syndfloden, som er fælles for kristendommen, jødedommen og islam.

- Kristeligt Dagblad, 20.11.2007

Dansk fod på 33,6 cm

fod

Gennem mindst 4000 år har man brugt det samme målesystem i Danmark. Ved arkæologiske udgravninger har man fundet frem til, at stenalderbonden brugte fod som måleenhed. En dansk stenalderfod var på 33,6 centimeter.

- Kristeligt Dagblad, 20.11.2007

Diamantaftale

diamant

Den yiddiske hilsen Mazel und b'racha (på hebraisk mazal u'bracha og på arabisk mabruk), der betyder 'En lykke og velsignelse' er en bindende hilsen, når jødiske diamanthandlere har handlet. Diamantbørser i hele verden afslutter forhandlinger med et håndtryk og den traditionelle sætning 'Mazel u' bracha', der er bindende for alle parter. Legenden siger, at mazal u'bracha etiske regler opstod i det 12. århundrede med  Maimon familien. Det hebraiske ord 'mazel tov' (held og lykke), 'bracha tova '(god velsignelse) og 'bracha v'hatzlacha' (velsignelse og succes) var indgraveret på mønterne. Den første gang 'Mazal u'bracha' blev nævnt i henvisning til diamanthandel var i dagbogen for Glueckel af Hamlin (1645-1724), som gav en redegørelse for den jødiske økonomiske historie i den tid.