Arkiv . Nyhedsbreve 2009

nyhedsbrev

Her er en opsamling af alle tidligere nyhedsbreve, som har været skrevet under Velkommen i 2009. I datoorden, med de seneste først.
 

Januar| Februar | Marts| April| Maj| Juni| Juli|
August| September| Oktober | November | December

 ▲ = Til toppen - eller tast HOME

Søgetips
• Tast Ctrl+F og skriv søgeordet.

December 2009

Flotte gratis fotos. På siden www.freedigitalphotos.net kan du hente mange flotte, professionelle billeder helt gratis. De er i høj kvalitet. Hvis du bruger dem, skal du blot oplyse fotografens navn, som står ved billedet. Hvis du vil have dem i ekstra høj kvalitet koster det lidt. Men den kvalitet der tilbydes gratis - og uden noget med registrering - er meget fin.
Pas på
med kopisiden der hedder www.freedigitalphoto.net - altså uden 's' i photos. Den er til noget helt andet.
Julen selvfølgelig. Vil du vide noget om julen, er der tusindvis at tilbud på nettet. Der er også mange oplysninger her på netstedet - omend i mere beskedent omfang. Men du kan læse faktahistorien om julemandens fødsel, og Jesus fødsel, og julen der ikke findes og mange andre ting. Læs mere på > denne side under Julen.
Statistik på hjemmesiden. Der er mange muligheder for en gratis statistik til hjemmesiden. En af de virkelig gode, med masser af statistik-oplysninger og en tæller på hjemmesiden, findes hos www.statcounter.com. Den er helt gratis og fungerer godt. Den er jeg selv begyndt at bruge.
Men pas på sidens navn, der findes også en der hedder www.statcounters.com med et 's' til sidst. Det er en kopiside der vil noget helt andet.
Risikable kopisider. Ovennævnte eksempler på kopisider laves af et firma ved navn NAMEKING INC., Oversee Domain Management, 515 S. Flower Street, Suite 4400, City, Province, Los Angeles, California.
Hvad deres hensigt er med alle disse kopisider ved jeg ikke. Men de får en advarselsscore i www.mywot.com, blandt andet i forbindelse med troværdighed og besøgendes privatliv.

November 2009

Gratis bøger til download. Nogle af mine bøger har været udsolgt i boghandelen et stykke tid. Jeg har derfor valgt i en periode at lægge dem her på netstedet til gratis download. Det er de trykte bøger i fuldt omfang du kan hente. Det drejer sig blandt andre om Navnets betydning og navnedage, Symbolikken bag Tal og Farver, og Hübertz bog Et Blik paa Staden Aarhus fra 1837, som jeg har 'oversat' fra gotisk til almindelig skrift. Men der er også mange andre bøger og hæfter. Hent dem fra > Boghylden - download.
Den Danske Ordbog. Apropos bøger, så er Den Danske Ordbog med 100.000 ords stavning, bøjning, udtale, oprindelse, betydning og brug nu blevet tilgængelig på nettet. Samme sted finder du også Ordbog over det danske Sprog der er en historisk ordbog der udkom 1918-56 i 28 bind. Danske ordbøger.
Publisher dokumenter. Mange, der har lavet dokumenter i dtp-programmet Publisher fra Microsoft, har problemer med at åbne det, hvis de ikke har programmet installeret. Denne konvertering kan ske, så man får det tilgængeligt i fx. MS Word eller OpenOffice på netsiden > http://zamzar.com.
C.G. Jung og spøgelser. Hvis du er interesseret i psykologi, kan du ikke undgå at støde på C.G. Jung og hans teorier - dem om Skyggen, Anima, Selvet og typologien. Men hvordan var han som person, og hvad var det for noget med spøgerier og ånder i hans liv? Det har jeg skrevet mere om. Læs mere >Carl Gustav Jung.

Oktober 2009

Din skæbne står i palmeblade. Din skæbne står skrevet i palmeblade i Indien. Disse palmeblade, kaldet Nida Shastra, er flere tusinde år gamle, og har optegnelser af alle tidligere, nulevende og kommende mennesker på hele kloden. Du kan her læse mere om > Nida Shastra.
Al viden gemmes. Det er ikke kun Google der gemmer al information fra os. Al menneskelig viden og erfaring gemmes til alle tider i et stort ikke-fysisk register som kaldes Akasha-kronikken. Læs mere om > Akasha.
Spændende ny søgemaskine. Der er en ny søgemaskine på vej på nettet, kaldet Wolfram. Den søger ikke som Google, men giver konkrete svar på spørgsmål. Fx befolkningen i det land du søger, sammenligner måske med et andet land, kan lave matematiske beregninger, finde ud af hvor gammel du kan forvente at blive og alt muligt andet. Blot ved hjælp af det søgeord du indtaster. Det er værd at prøve >Wolfram|Alpha.com. Prøv fx at skrive "venus".
Livschancer. Jo ældre vi bliver, des større chancer har vi for at blive endnu ældre. Eksempelvis har en 20-årig 55% chance for at blive 80 år, mens en 60-årig har 60 % chance. Det kan du se på tabellerne i > Levealder - livschancer for 20-80-årige.
Jens Pæsen var en værre en, da han tog sig af den lystne Maren ved Karup Å. Jeg hørte første gang om ham i 1950'erne, men beskrivelsen af hans gerninger er muligvis endnu ældre. Hvis du vil læse dette digt, kan du se det her under > Sproget. Det er absolut ikke stuerent, så du er selv ansvarlig for din eventuelle blufærdighedskrænkelse.

September 2009

Carl Gustav Jung. Artiklerne om den schweiziske psykiater Carl Gustav Jung er blevet væsentligt udbygget. Som noget specielt har jeg lavet en slægtstavle for ham og konen Emma Jung. Herudover er der kommet en del nyt om hans legendariske hus gennem livet i Seestrasse i Küsnacht, samt hans tårn i Bollingen. Endvidere en længere artikel om han meget omtalte Den Røde Bog, som nu udkommer til oktober - samt om hans sorte bøger, som ikke har været særlig meget omtalt. Der er også en del nye fotos af ham og de nævnte steder.
Psykologien. Artiklerne om dybdepsykologi og drømme er blevet udbygget, Blandt andet med nogle illustrationer af psykens funktioner.
Jes Bertelsen og Jernesalt. Hvis du er til mere i denne kategori, har jeg fundet nogle sider, hvor der er en del beskrivelser af dr. phil. Jes Bertelsen, der er kendt for sine mange bøger om psykologi, drømme og østens mystik. Samt hans vækstcenter i Nørre Snede. Du finder dem på siden >Jernesalt, som er skrevet under pseudonymet Jan Jernewicz, bag dette gemmer sig Ejvind Riisgaard. Denne hjemmeside indeholder også en utrolig masse andre artikler om eksistens, samfund, historie med mere.
Stor kunst. Hvis du gerne vil se alle de store kunstværker gennem mange århundreder, eller måske se flotte postkort fra den tid er hjemmesiden Web Gallery of Art lige stedet: Rubens, Michelangelo, Eckersberg, Rembrandt. Her kan du også høre musik af de store komponister gennem århundreder: Bach, Mozart, Hayn, Händel.
Lokalhistoriske Århus-tanker. Der er kommet en ny hjemmeside med lokalhistorie fra Århus. I første omgang har den en indgående fortælling om Peter Sabroes liv, og giver samtidig inspiration til byvandringer i Sabroes fodspor. Du finder siden tanker-i-gang her.

August 2009

Jungs Røde bog. The Red Book, som blandt Jung-interesserede gennem mange år har været sagnomspunden, udkommer for første gang på engelsk og tysk den 7. oktober 2009. Du kan læse mere om Jungs Røde Bog her, og om udgivelsen på www.philemonfoundation.org. På bogpriser.dk kan du se, hvor du kan købe bogen, og hvad den koster.
Den ældste bibel. En af verdens ældste bibler, Codex Sinaiticus, blev nedskrevet i det 4. århundrede. Over halvdelen af disse gamle manuskripter er nu lagt på nettet, både i original affotografering samt i læsbar græsk og engelsk tekst. Læs mere på www.codexsinaiticus.org.
AboutUs søgemaskine. AboutUs er en lidt anderledes søgemaskine, baseret på wiki, hvor man selv kan rette i søgesiderne. Den viser søgeresultaterne i kategorier. Den siges at have 14 mio. hjemmesider i databasen.  En søgning på lundskov viser fx, at den refererer til kategorier som 'snus, sundhed, citat, elg, livskvalitet' med flere. Læs mere aboutus.org
Flotte Århus-fotos. En usædvanlig flot og æstetisk side med mange nutidige fotos fra hele Århus - samt København, Barcelona og mange andre steder. Samt fotos af frimærker, postkort, glansbilleder og meget mere. Det finder du på siden Kirsten Petersens side artstamps.dk. Du kan finde indholdsfortegnelsen til siden her www.artstamps.dk/TIDSTAVLE.htm

Juli 2009

Ferie i Sverige. Skal du til Sverige i sommer, er der en del rejsetips at hente på siderne om Sverige. De er opdateret med blandt detaljerede kort over rejsemål i Småland, lige til at skrive ud og tage med. Du kan også læse om aktuelle priser, elgen og mange andre ting.
Ordskyer. Den nyeste trend på nogle netsider er, at lave en ordsky. Det er en samling af ord opsat på en smart grafisk måde. Du kan nemt lave din egen ordsky af tilfældige ord og sætninger på hjemmesiden www.wordle.net. Og det er helt gratis. Du kan se lundskov.dk opsat som ordskyer her
6.500 navne fra Århus. I 1932 udkom den første Århus årbog. Den blev fulgt og med yderligere 21 bøger fra 1972-1992. Udover at fortælle om, hvad der skete i Århus disse år, indeholdt de et utal af personoplysninger om århusianerne: fødselsdage, jubilæer, udnævnelser, ejendomshandler og dødsfald.
Jeg har lavet to registre til alle årbøgerne. Her kan du slå alle navnene op - omkring 6.500 personer - og se, hvilken årgang og side i årbøgerne, du kan finde mere om dem. Læs mere Århus årbøgerne registre.
Udskriv citatsamling. Citater og bevingede ord er hyppigt besøgt på netstedet. Jeg har nu lavet en samling af alle citaterne i et pdf-dokument, som du kvit og frit kan hente og udskrive - 67 sider er den på. Med stikord, så det er nemt at finde det citat du søger. Læs mere citatsamlingen

Juni 2009

Gratis hæfter. Jeg har lavet et hæfte med over 700 citater. Det er på 67 sider A4, som du kan hente gratis som pdf. læs mere Citater.
Download oversigt.
Rundt omkring på netstedet er der forskellige dokumenter, vejledninger og andet godt, som du kan downloade. For at gøre det nemmere, har jeg samlet det hele på én side. Læs mere Download bøger og hæfter.
Sankt Hans og midsommervisen.
Hvis du har brug for en udskrift af Midsommervisen, kan du hente teksten her på netstedet. Du kan også høre stroferne til både den originale melodi og versionen af Shu-Bi-Dua. Læs mere Midsommervisen.
Vil du vide mere om Sankt Hans og hvad der ellers gemmer sig i kalenderen for juni, så Læs mere i Almanakken under juni.
Oversigt over skrifttyper.
Den indbyggede Tegnoversigt i Windows er ikke noget at råbe hurra for. Der findes flere programmer, som gør det bedre. Et par gode - og gratis  - af slagsen, er Characteristica og BabelMap. Sidstnævnte er meget omfattende, med utroligt mange muligheder for at vise og bruge fontene. Du kan læse mere om og finde linkadressen på Characteristica her. Du kan hente BabelMap her.
Danmarks historie.
For historieinteresserede er der kommet en omfattende hjemmeside med (næsten) alt om Danmarks historie fra oldtiden til i dag. I tekst, med tidslinjer, kildesamling og gode søgemuligheder. Hjemmesiden er lavet af historikere og arkæologer fra Aarhus Universitet. Læs mere danmarkshistorien.dk.
Oversæt til andre sprog.
BabelFish er en herlig og nyttig tilføjelse til browseren Firefox. Den kan oversætte alt på en hjemmeside til et utal af sprog - også til og fra dansk. Enkelte ord eller hele afsnit. Blot ved et højreklik med musen. Man skal altså ikke skifte side til Google, Yahoo eller andre oversætterprogrammer. hent BabelFish til Firefox.

Maj 2009

Nyt layout. Netstedet har fået nyt tøj at gå i - et nyt layout. Profilen er blevet lidt ”grønnere”, så at sige, med grønlig baggrund og tekster. Herudover er der sket nogle tekstmæssige opdateringer.
Spar printerblæk. Hvis du vil spare på den dyre printerblæk, kan du installere en særlig skrifttype Spranq eco sans. Derved kan du spare op til 20 procent af blækket. Forklaringen er, at skrifttypen indeholder små gennemsigtige punkter. De kan ikke ses ved almindelig udskrift, men bliver dog synlige, hvis du udskriver i stor størrelse. Fonten kan gratis hentes hos www.ecofont.eu.
Maj du søde milde. Vil du vide noget om majkat, Store Bededag og Mors dag, så Læs mere Almanakken >Maj.
Sveriges fristelser. Janssons frestelse er en gratin lavet på ansjoser, en svensk nationalret. Der har gennem årene været mange teorier om, hvordan navnet er opstået. Jeg har nu fundet frem til den mest sandsynlige forklaring. læs Sverige > Janssons frestelse.
Uærlige danskere. Danskerne er uærlige, siger svenskerne. Mens danskerne mener, at svenskerne langsomme og autoritetstænkende. læs hvad vi mener om hinanden: Sverige >Svenskere om danskere.
København ville ikke have PH-lamper. Københavnerne ville ikke have PH-lamper på deres hovedbanegård. Derfor kom de til at hænge på Århus Hovedbanegård. læs Århus >Steder >Banegårde.
Einstein om livet. ”Vi er her alle for et kort ophold, til hvilket formål ved vi ikke, skønt vi sommetider tror vi fornemmer det” sagde Albert Einstein blandt andet om livets formål. Jeg har fundet frem til det oprindelige citat, som har mange livskloge sentenser. læs Citater >Einstein.

April 2009

Matrikelkort. På internettet kan du hente matrikelkort siden 1800-tallet fra hele landet. De er tilmed i en virkelig god kvalitet. Noget der måske især har interesse for slægtsforskere. Findes på Miljøministeriets side   http://arkiv.kms.dk/mpn. På siden kan du i øverste højre hjørne klikke på ”Vejledning”, som beskriver, hvordan du bruger siderne.
OpenOffice manualer. Jeg har lavet forskellige vejledninger til særlige emner i kontorpakken OpenOffice. Om vektorgrafik SVG, sideskabeloner, spalter i tekstrammer og en vejledning til at lave egne manualer OpenOffice tips.
En hest som æresborger?internettet kan man læse, at hesten Tarok i 1970'erne blev æresborger i Sundsøre Kommune. Kan det virkeligt passe? Det er ikke lykkedes mig, at få bekræftelse på denne kuriositet, hverken fra kommunen eller lokalhistoriske arkiver. Derimod har jeg til nu kunnet finde frem til over 70 æresborgere i danske byer. Læs om dem alle under Æresborgere.
Godt pdf-program. PDF-Xchange er et virkeligt godt program både til at læse og lave pdf-filer. I modsætning til Acrobat Reader, åbner PDF-Xchange  lynhurtigt. I pdf-filen kan man skrive tekster, markere, tegne, lave stempler, få sidevisning, lave trykknapper med mere. Den gratis version PDF-Xchange Viewer har de fleste af disse funktioner, men kan ikke oprette en pdf-fil. Vil man have denne funktion med, skal man have købeversionen Standard eller Pro. De forskellige versioner kan hentes her www.docu-track.com - den gratis version hedder Viewer, der svarer til Acrobat Reader.

Marts 2009

Folkets kærlighed. I Marselisborg Slotspark står en tårnspir i rosenhaven. Her er er skrevet en masse kærlig graffiti til dronning Margrethe. Læs hvad folket har skrevet Marselisborg slot, folkets kærlighed.
Encyklopædien på nettet. Nu er Den store danske Encyklopædi kommet på nettet. Med 160.000 opslagsord. Encyklopædien blev udgivet i 22 bogbind mellem 1994-2004. Netudgaven er gratis at benytte, og alle kan være med til at redigere i opslagsværket. www.denstoredanske.dk
Ærlige tal. Danmark har 407 øer. Befolkningen udgør kun o,8 promille af verdens befolkning. 9,1 procent af befolkningen er indvandrere. 44 procent af 30-årige danske kvinder er ikke gift. Den mest sete film i biografen var 'Harry Potter og Føniksordenen' med 650.000 solgte billetter. Det gennemsnitlige boligareal pr. person er 51,6 m2. Der blev anmeldt 175.00 tyverier og 45 manddrab ... og meget mere kan du læse i Danmark i tal 2009 fra Danmarks Statistik. Statistikken kan hentes på nettet eller bestilles gratis som hæfte.
Sider i OpenOffice. Bruger du kontorpakken OpenOffice.org, og bøvler du med at lave rapporter eller bøger med forskellig sideopsætning, er der hjælp at hente. Jeg har lavet en vejledning, og en sideskabelon lige til at hente og bruge. OpenOffice tips.

Februar 2009

Naboens økonomi på nettet. I Norge har man ingen  hemmeligheder om borgernes økonomi. På en hjemmeside, kan man slå hvem som helst op på nettet, og se, hvornår de er født, hvad deres indtægt, skat og formue er: www.bt.no/skatt/index - der drives af Bergens Tidende.
I Sverige kan man slå hvem som helst op, og se deres fødselsdato på siden www.upplysning.se - der drives af handelsbolaget Berlock Information AB . Vil man betale et mindre beløb, 5-30 svenske kroner, kan man også her få de økonomiske oplysninger. Et åbent it-samfund, eller privatlivets fred?
Reklamer - nej tak. Fra 30. april 2009 bliver der indført to nye ”nej tak”-ordninger: • ”Reklamer – Nej tak” og • ”Reklamer og gratis aviser – Nej tak”
De betyder, at telefonbøger, lokale vejvisere og aftenskolekataloger mv. kan omdeles, selv om adressen er tilmeldt ”Reklamer – Nej tak”. Derimod må de ikke omdeles, hvis adressen er tilmeldt den mere omfattende ordning ”Reklamer og gratis aviser – Nej tak”. Du kan læse mere på forbrug.dk
Spywarefri. På den danske hjemmeside spywarefri.dk kan du få god og sober information og hjælp omkring firewall, antivirus, spam og andre sikkerhedstrusler. Herudover rigtig gode oplysninger om deres test af forskellige programmer. På siden finder du også links til mange sikkerhedsprogrammer, både dem der er gratis og dem man skal betale for.
Nyt oversætterprogram. Der er kommet en ny hjemmeside, som kan oversætte til og fra mange sprog, blandt andet dansk. I modsætning til Googles translate - som den i øvrig trækker på - oversætter den nye side mens du skriver. Layoutet er også lidt mere lækkert. Siden hedder nicetranslator.
Aarhus Tappenstreg. Den 'århusianske nationalmelodi' Aarhus Tappenstreg blev komponeret i starten af 1800-tallet. Musikdirektøren C.C. Møller har fået æren, og står alle steder som komponisten. Men så enkelt er det ikke. Læs historien om Tappenstregen.
Årets besøg. LUNDSKOV.DK havde i 2008 284.000 besøgende, der besøgte næsten 3 mio. sider. Der blev dagligt kigget på 8.000 sider. Hver besøgende var i snit omkring 10 sider, og 75% af dem surfede rundt på netstedet i mere end 10 minutter. Se også >Besøgsstatistikken.

Januar 2009

Skål. I Georgien har man en meget gammel tradition for at vælge en 'tamada', en toastmaster, når der holdes fest. Han sørger for, at der under måltidet udbringes mange skåler: for fred, for helbredet, for de smukke kvinder, for lykke, for kærligheden, for slægtninge, for de afdøde og for forældrene. En tradition til inspiration for vi nordboer.
Tastatur på skærmen.
Hvis du stadig bruger Windows XP, kan du på en nem måde få tastatur på skærmen, som du kan bruge ved hjælp af musen. Klik på >Start, vælg >Kør, og skriv i feltet osk.
Året der gik 2008. I 2008 skete der mange ting, blandt andet:
•  Miljøbeskyttelsesloven blev ændret, så det nu koster en bøde på 5000 kroner, hvis private smider affald i naturen. Hvis man i skoven kun kaster små mængder affald slipper man med 1000 kroner i bøde.
• Vi har fået et par nye meget lange ord: professionsbachelorniveau og professionsbacheloruddannelse.
• Tjenestemænd kan nu fortsætte i jobbet efter de er fyldt 70 år.
• Undervisningspligten blev udvidet fra ni til ti år, børnehaveklassen iberegnet.
• 15,6% af danskerne er over 65 år, 5,5% er udenlandske statsborgere - og der blev anmeldt 16.400 voldsforbrydelser.
• De danske dagblade havde fra 2006 til 2007 en samlet tilbagegang i oplag på 62.630 (5%) - fra 1.220.750 til 1.158.120. Ekstra Bladets tilbagegang var på 8%, Jyllands-Postens på 6,% og Politikens på 9%.
Året der kommer 2009. Årets kalender er meget mere end påske, pinse og jul. For eksempel har De Forenede Nationer (FN) fastsat mere end 60 mærkedage i 2009-kalenderen. Disse er bl.a. International modersmålsdag 21. februar, International kvindedag 8. marts, Verdensdagen for vand 22. marts, Verdens bogdag 23. april, International familiedag 15. maj, Verdens nej-til-tobaks dag 31. maj, Verdens befolkningsdag 11. juli, International dag for ældre 1. oktober, Verdens fødevaredag 16. oktober, International dag for frivilligt arbejde 5. december, International bjergdag 11. december - for blot at nævne nogle FN-dage. Den 26. januar er det kinesisk nytår og de går ind i Oksens år. Spejderbevægelsen har tænkedag den 22. februar. Og så slukker Danmark lyset den 28. marts fra kl. 20:30 - 21:30.
Bare for at nævne nogle af årets mange mærkedage.
Boganmeldelse 'Det gamle Aarhus'. Kenn Tarbensen har skrevet en anmeldelse af min bog Det gamle Aarhus i Årbog 2008 fra Historisk Samfund for Århus Stift. Her skriver han bl.a. : ” I bogen 'Det gamle Aarhus' har Kurt Lundskov samlet en stor del af det stof, som han gennem den halve snes år har lagt ud på hjemmesiden ... Tekster fra internettet egner sig ikke nødvendigvis til udgivelse i trykt form ... Alligevel lykkes projektet med bogudgivelsen på fremragende vis. Kurt Lundskov har flair for både de basale historiske oplysninger, og for de mere skæve historier, der er med til at sætte tingene i perspektiv (den første pølsevogn i byen i 1937 og meget andet). Der er derfor ikke tale om nogen sammenhængende byhistorie, men om et højst fragmentarisk værk på sine egne præmisser. Med det udførlige stikordsregister med mere end 3000 henvisninger er det ikke blot en bog, der kan nydes stykkevis og delt, men tillige en nyttig håndbog, der med fordel kan konsulteres, når der spørges på lokaliteter, personer og begivenheder i Århus' historie ...”