Dronning Margrethe 70 år - talerne (1)

Prinsgemalen

Ved Dronning Margrethes 70-års fødselsdag på Fredensborg Slot den 16. april 2010, blev der holdt fire taler.

Talerne blev holdt af
- Prinsgemalen Prins Henrik,
- statsminister Lars Løkke Rasmussen,
- Kronprins Frederik og
- Dronning Margrethe.

Her er talernes fulde ordlyd. Prinsgemalens tale er her det talte ord.

Prinsgemalen Prins Henriks tale

Jeg byder alle et varmt velkommen til denne fest, hvor vi skal fejre min kære hustrus og Dronning af Danmarks runde fødselsdag i dag i vores hjem, som har huset så mange glædelige begivenheder.

Je souhaite à tous une chaleureuse bienvenue pour ce soiré où nous fêtons ma chère épouse, la reine Margrethe de Danemark, à l’occasion de son 70ème anniversaire. Chefs d’états étrangers,  amis, parents, membres du gouvernement, se retrouvent avec nous sous cette coupole pour une soirée de fête et de joie. Et je voudrais dire que dans le même temps, nous avons le plaisir d'avoir le Grand-Duc de Luxembourg qui est aussi l'anniversaire ce soir. Bienvenue et bon anniversaire.

A warm welcome to all who join us tonight to celebrate my dear wife and the Queen of Denmark together on her birthday. Heads of state, members of the family, friends, representatives from the government and parliament, we are all gathered for en evening full of joy and happiness. And I just say that at the same time we have the pleasure of having the grand duke of Luxembourg who is also having birthday tonight, so to the both of them our best whishes.

Vi er i aften samlet omkring en kær person. Sammen med den øvrige del af Danmarks befolkning har vi fejret dronningen i løbet af ugen og ikke mindst i dag.

Hvor der er hjerterum, er der som bekendt husrum. Men end ikke denne sal, under Fredensborg slots flotte kuppel, kan man sige er stor nok til at alle, som står os nær, kan være til stede. Alligevel kan hele Danmark fortsætte med at tage del i festlighederne, takket været de moderne kommunikationsmidler.

Ja, den er særlig for mange mennesker. Det er ikke blot min hustru og mine børns mor, der fylder rundt. Det er også en dronning, hvis nation står bag ønsket om hendes lykke i dag og i fremtiden.

Kære Daisy. 70 år er en milepæl. Årene, der er gået, har fyldt dig med en erfaring, der er præget af en livsgerning og den pligt, som følger deraf.

Men årene har også fyldt dig med glæde og lykke, selvom ingen mennesker lever et fuldkomment lykkeligt liv. For livets facetter er mangfoldige. Men hvis man har levet som du, kan man roligt sige, at du har levet et indholdsrigt og godt liv.

Du har ikke været en tilskuer til dit liv. Du har aktivt forfulgt dine mål og du har i høj grad inspireret og deltaget i mit, Frederiks, Joachims, vore børnebørns og hele vores øvrige families liv.

Ja, du har bidraget med mere end det. Du har for mange givet inspiration til kærlig omsorg, livsenergi, livsglæde og kunstnerisk udfoldelse. Selvom du måske begynder at mærke alderen, videregiver du fra din inspirationskilde egenskaber, der blomster og udvikler som aldrig før.

Dit elskelige sind kombineret med en livsgerning, giver dig en intuition og en medfølelse, som rører folk i din nærhed. For alle dem, som lever omkring dig, er hver dag beriget af glæde, af følelse, fryd, lykke og beundring.

Det er lidt af det, jeg vil give udtryk for i aften. Og som jeg ved er holdningen som deles af alle, der er samlet her.

Vi siger med én stemme, at vi holder meget af dig, fordi du er et betydningsfuldt menneske i vores liv. Og fordi du beriger livet i hverdag og i fest.

Jeg beder selskabet sammen med mig udbringe en skål og et nifoldigt leve for en kærlig hustru og mor, trofast veninde, dygtig kunstner og en højt respekteret dronning.

Hun længe leve. Hurra.