Det er en guds under hvis du er sund og rask. Og lider du af denne tilstand, så nyd det mens du kan. Der er nemlig nok at blive syg af. Truslerne er alle steder. Videnskaben og statistikkerne bakker disse trusler op.
Hvis du arbejder, er der en risiko for at arbejdsmiljøet kan gøre dig syg. Det kan enten være fordi du udsættes for løfteskader eller bruger musen for længe. Muligheden for at ledelsen opfører sig på en måde, så du bliver syg, er også overhængende.
Især skal kvinder, der er selverhvervende eller såkaldt højere funktionærer være særligt påpasselige, da nyeste undersøgelser viser, at de har en væsentlig større risiko for at dø tidligere end mænd.
Men det nytter ikke noget at sige jobbet op, og gå arbejdsløs. Alle undersøgelser viser, at det er helbredsskadeligt ar være arbejdsløs i længere tid. Helt galt er det, hvis du bor alene, så vil den manglende sociale kontakt garanteret påvirke dit helbred i negativ retning.
Som om disse risici ikke var nok, så er der også alle de trusler der lurer, hvad enten vi arbejder eller ej. På den ene side må vi ikke have så travlt at vi stresser, så får hjertet kvababbelse, på den anden side må vi ikke bare sidde på vores dertil indrettede, det kan hjertet heller ikke tåle. Motion er kuren.
Og så er der lige det med fedtet, som også er en sikker trussel mod sundheden - bortset måske lige fra japansk svinefedt, som nyeste undersøgelser har påvist er sundt, oven i købet for kolesterolet.
Holder du dig til den japanske gris, kan du ødelægge dine sundhedschancer hvis du drikker alkohol til, i hver fald hvis det bliver til mere end en snes genstande om ugen. Omvendt, så er 1-2 glas vin om dagen sundt for både sjæl og legeme, så sørg endelig for at få 14 glas i løbet af ugen, men for himlens skyld ikke over 21 genstande.
Endelig vil jeg nævne dette århundredes største dræber: tobakken. Inden for de næste 20 år vil 240.000 danskere dø af deres tobaksforbrug, siger Tobaksskaderådet. Så her har du alle muligheder for at vinde i sygdoms- og dødslotteriet, hvis det er det du vil. Historien melder blot ikke noget om, hvorvidt nogle af denne kvarte million så vil dø af noget andet.
For dø skal vi vel stadig, og alle dør vi af en sygdom. For nylig hørte jeg en samtale, hvor den ene fortalte, at hans 90-årige mor var død, og den anden (en læge?) spurgte, hvad hun døde af. I dag kan man ikke dø af alderdom, der kan sættes diagnoser på det hele. Måske døde den gamle dame af rygning, for hun havde immervæk røget siden hun var 20.
Hvis du ikke selv er aktiv udøver af en af de mange discipliner inden for dette synderegister af helbredsnedbrydende sysler, så undgår du alligevel ikke truslerne om den lurende sygdom og forestående død. Sundhedskampagner - hvis budskaber har meget lidt med sundheden at gøre - indeholder næsten alle devisen ”Hvis du ikke … så bliver du syg om dør”. Se f.eks. bare på alle tobakspakker, hvor det højlydt, på bedste amerikansk manér forkyndes med magnaprint bogstaver, hvor dødsensfarligt det er at ryge. Og det er ganske vist, for det er Sundhedsstyrelsen der har fået denne gratis sponsorreklame påtrykt.
Så, den sunde og raske dansker er en uddøende race, som i løbet af nogle få år må isolere sig i enklaver. De skal ikke så meget koncentrere sig om at være sunde og raske, men i stedet bruge deres overskud til at undgå sygdom og død.
Det er næsten sygeligt, hvis du går og har det godt.
Jeg tænker af og til på de ord, som overlæge Ib Persson for nogle få år siden skrev i Jyllands-Posten: ”Når jeg fordyber mig i de bøger, som fortæller om alle de sygdomme, der kan ramme mennesker, hænder det, at jeg kaster et blik ud ad vinduet for at se, om der overhovedet er nogen derude.” Ordet 'bøger' kan passende udskiftes med 'sundheds-budskaber'.