Sverige - Glasriget

Tingsryd

Börjes varehus
Börjes varuhus i Tingsryd
 

I Tingsryd (kort) findes et herligt supermarked, Börjes varuhus. En gammeldags landhandel fra 1944 der kan minde om Daells varehus i 1950'erne. Det er i dag et rimeligt stort varehus med alt fra tegnestifter til medisterpølse, lange underbukser og sild, lamper og blomsterløg, værktøj og dametøj. I cafeteriet kan man spise billig og enkel mad, og få god kaffe for 1,50 kr.!

Her kan du også få en rundtur i hestevogn for en ti'er. Du kan leje hestevogn og hest og tage på rundture på egen hånd i 1-3 dage. Til priser mellem 400 og 2000 kr. Og vil I have kusk med, koster det 300 kr. ekstra pr. dag. 

Ved byens indkørsel (den er ikke så stor) findes en kurvebutik (korg affär), med mange sjove ting i flet, anderledes souvenir og andre rariteter.

I Tingsryd er der for et par år siden åbnet en stor travbane. Byen er meget hesteinteresseret. Hvert 7. indbygger siges at være - en hest.

Hembygdsmuseum

Hembygdmuseum
Et hembygdmuseum

Rundt om i Småland er der masser af hembygdmuseer (egnsmuseum), hver egn og mindre by har deres eget. Her udstiller man værksteder, har opbygget møblerede stuer og andre ting fra egnen. Mange 100 år gamle eller mere, der giver et godt indblik i, hvordan man levede dengang. Museerne kan være små rødmalede huse, som ligger i landsbyen (torpen) eller i skoven, og er ofte et besøg værd. Der er altid skilte, der viser vej. Stop op, og kig ind.

Glasriket og elge

Ekeberggubbe
Ekebergagubbarna.
Helfigurer i træ

Elgpark
Grønåsens Älgpark

Glasriket (kort) er et større område nord for Emmaboda. Her finder du omkring 15 større og mindre glasværker, hvor det er muligt at se glasblæserne i arbejde. Kosta er blandt de største, som jeg ikke synes er særligt charmerende at besøge. Prøv også at besøge nogle af de små i området. Det er muligt at gøre gode køb.

I området findes også Lessebo Papirbruk (kort) hvor du kan se, hvordan man håndlaver papir.

Få kilometer vest for Kosta på vejen mod Lessebo, bør du stå ud af bilen og se de mange små, herlige træfigurer Ekebergagubben (kort). Brug øjnene, for de putter sig mange steder, bl.a. i træerne.
Læs mere flere billeder af Ekeberga gubbarna

3 km fra Kosta finder du Grønåsens Älg-park (kort). Her kan du se elge i naturlige (indhegnede!) omgivelser, samt købe alt krims-krams med elge, bl.a. lækkert skindtøj af elgskind - men det er ikke helt billigt.

I øvrigt er det muligt (med megen held) at se både elge, vildsvin og grævlinge i blandt andet Glasrikets område. Råvildt, harer - og fluer - er der masser af.