Sverige . Udvandrerne

 1,2 millioner udvandrede

Udvandrerne

Mellem 1850 og 1. Verdenskrig emigrerede skønsmæssigt 1,2 millioner svenskere (det var omkring 1/4 af den daværende svenske befolkning). En million drog til USA. Alene fra Småland udvandrede over 200.000 svenskere.

Men der var også 100.000 som udvandrede til Danmark, og næsten fem gange så mange tog hertil som sæsonarbejdere. Her fik svenskerne de dårligst betalte job, og en del af kvinderne havnede som prostituerede her i landet. I 1870'erne var skønsmæssigt 15% af alle prostituerede i København fra Sydsverige.

Mobergs Udvandrerne


Mobergs udvandrer-lokaliteter
(klik for stort kort)

Vilh. Mobergs mindesten
Vilh. Mobergs sten
ved hans fødested

Klasatorpet hvor tv-filmen om Udvandrerne blev optaget
Klasatorpet i Långasjön
hvor tv-serien om
Udvandrerne blev optaget

Småland blev især kendt i forbindelse med Vilhelm Moberg's roman Utvandrarna i 4 bind. Det første udkom i 1949 (de øvrige bind: Invandrarna, Nybyggerna, Sidste brev fra Sverige). Blev senere filmatiseret i 1969 til tv med Max von Sydow som Karl Oskar og Liv Ullmann som Kristina.

Romanen skildrer nogle smålændingers udvandring til Amerika i 1850'erne. De kom fra området omkring Algutsboda, Duvemåla og Ljuders. 

Moberg selv voksede op i dette område, men hans barndomshjem, skole m.v. findes ikke mere. Der er dog spor af det i området.

• I Duvemåla blev Mobergs mormor født. Nabogården til hende hus findes i dag som hembygdgård med sin egen spændende historie, hvor en gårdmandsfamilie boede i mange år  med to sønner og en datter - uden el (det var for farligt), og med vand fra brønden. 

Da den sidste bror døde i 1970'erne som 80-årig fandt man millioner af kroner gemt overalt, også bag tapetet. Absolut et besøg værd.

• Ved Moshultamåla står i dag en mindesten inde i skoven for Vilh. Moberg (1898-1973). Det var her hans barndomshjem, hvor han blev født i 1898, fandtes. Soldatstugan, som den kaldtes, blev revet ned i 1924, og mindestenen rejst i 1970.

• Få km derfra i Påvelsmåla lå Mobergs gamle skole inde midt i skoven, hvor han gik mellem 1906-1912. Der findes stadig seværdige ruiner af skolen på stedet.  

• I Växjö (se kort) findes Udvandrarnas Hus med stor udstilling om udvandringen til Amerika.

• I Ljuder findes ved kirken en seværdig hembygdgård. Lige overfor er lille museum for amerika-udvandrere gennem tiden. I nærheden findes 'Korpamoen' hvor Karl Oskar og Kristina boede i romanen. Det er et fiktivt sted, som faktisk ikke findes, men der er lavet en lille plads hvor det 'kunne have været'. Der er dog ikke er noget væsentligt at se.

• Det er der derimod i Klasatorpet i Långasjö. Det var her man optog tv-filmen om udvandrerne i slutningen af 1960'erne. Filmhusene og området er der endnu, samt en beretning med billeder fra filmoptagelsen. Værd at se.