Tallet 8

8. Tallet 8 står for ny begyndelse, genfødsel, uendelighed og tidløshed. Det er symbolet på kosmisk orden.

Buddhistisk hjul
Buddhismens livshjul,
dharma-hjulet, med 8 eger

8 er det første kubiske tal (2x2x2) og betragtes som det perfekte tal.

Otte består af to tvillingecirkler, uendelighedens tegn

Otte mennesker overlevede Syndfloden: Noa, hans hustru, tre sønner og deres koner. I Matthæus Evangeliet 5,3-5,11 angiver Jesus otte saligprisninger. Jesus omskæres på ottendedagen. Og Kristus stod op af graven på ottende dag efter indtoget i Jerusalem.

Dåbskapeller og døbefonte er ofte ottekantede, og er derved symbol på nyt liv.

Andre kulturer

8 var symbolsk tal for præsteskolerne i den oldægyptiske by Chemenu (hellenistisk: Hermopolis, der betyder: 'De ottes by').

I hinduismen og buddhismen har livshjulet, dharma-hjulet, otte eger. Den ottedelte vej fører til erkendelse. Livet i Kina styres af tallet 8: ved 8 måneder har barnet mælketænder, ved 8 år taber det dem, ved to gange 8 er det voksent og ved 8 gange 8 mister mennesket formeringsevnen. I jødedommen står 8 for den perfekte intelligens, glans og herlighed, og talværdien, IHVH, er Herrens tal.

Pythagoræerne anså 8 for solidaritet og stabilitet.

Merkurstavens (cadeceus) to sammenslyngede slanger forbindes med 8-tallet, og symboliserer balancen mellem to modsatrettede kræfter.

Toner, arbejde og mystik

Efter toneskalaens syv toner, angiver den ottende, oktaven, begyndelsen på en ny skala.

Arbejderbevægelsen kæmpede for 8 timers arbejde, 8 timers hvile, 8 timers fritid.

Numerologisk står 8 for individets sans for evighed og overskridelse af grænserne for det materielle. Det 8. kort i tarot er styrkens kort.

Det 8. hus i astrologien står for penge, sex, fødsel og død. I hinduastrologien associeres tallet 8 med den nordlige måneknude Rahu.

I I Ching er det 8. hexagram 'Sammenholdet'.