Marts måned

marts

For 2500 år siden var marts årets første måned. Den var helliget til krigsguden Mars. Dette år blev kaldt Numa-året efter den ældste romerske kalende, som kong Numa Pompilius (ca. 500 f.Kr.) lagde navn til.

Helt frem til år 153 f.Kr. var marts årets første måned i den romerske kalender.

Grunden til, at det var årets første måned var, at det er her vi går ind i Vædderens tegn, det første tegn i horoskopet ( knyttet til krigsguden Mars).

Thors måned

Thor
Thor

I Danmark hed måneden i gamle dage for Thors måned - han var jo også krigsgud. Nogle mener, at navnet var afledt af 'tord', der betød gødning; det er jo måneden hvor man kører gødning ud på markerne. 

Foråret kommer

Den 20. marts er det forårsjævndøgn. Sidst i marts starter sommeren - i hvert fald begynder sommertiden. Uret skal stilles 1 time frem (ligesom man stiller havemøblerne frem til sommeren).

40 riddere

Fyrre ridderes dag er den 9. marts. Hvis det fryser denne dag, kan man vente frost i 40 dage før midsommer.

Dette ordspil hænger måske sammen med disse 40 riddere, eller martyrer. Legenden fortæller om 40 soldater hos kejser Licinius (som levede i 300-årene), der blev sat nøgne ud på en isflage. Da de ikke døde af det, blev de brændt på bålet.

Gregorius dag

I Norden var den 12. marts Gregoriusmessedag, og blev regnet for jævndøgnsdag. Den havde navn efter paven Gregor den Store, der døde i 604. Han ville ikke være pave og gemte sig, men en ildsøjle rejste sig over hans skjulested, hvorefter han blev valgt i året 590. Gregor regnes for en af de fire kirkefædre, sammen med Antonius, Augustinus og Hieronymus.

Den 12. marts er i øvrigt også svensk flagdag, da den er Kronprinsesse Victorias navnedag.

Gertruds dag

Sankt Gertrud fra Nivelles
Sankt Gertrud

Den 17. marts er Gertruds dag, hvor man i Norden havde den skik, at man skulle gå til sengs uden kunstigt lys. Navnet stammer fra den belgiske abbedisse Gertrud fra Nivelles, der døde i 650. Hun hjalp de dødes sjæle den første nat på rejsen til skærsilden. Hun tog sig af de fattige og kunne beskytte mod rotter. Hun blev også helgen for rejsende folk. Der blev bygget små Sankt Gertrudshuse, kapeller eller herberger ved de større veje ved byerne, hvor de vejfarende kunne få hjælp. Her opsatte man bemalede træskulpturer af hende. Dette er muligvis baggrunden for mundheldet ”glansen er gået af Sankt Getrud”, når malingen med tiden skallede af disse skulpturer.

Maria  bliver gravid

25. marts er Maria bebudelsesdag, også kaldet Vårfruedag. Det var den dag, hvor englen Gabriel besøgte jomfru Maria og bebudede hende, at hun 9 måneder senere skulle føde verdensbarnet.

Dagen var officiel flagdag frem til Struenses helligdagsreform i 1770.