September var 7. måned i den gamle romerske kalender. Navnet kommer af ”septem” der betyder syv. Månedens gamle germanske navn var Scheiding.
Det gamle nordiske månedsnavn var ”fiskemåned”, det er den måned man fanger fede høstsild.
Det er fuglenes store trækmåned, og de yngledygtige ål begynder deres store rejse fra Saragossahavet.
Skt. Mikael som
sjælevejer
Århus Domkirke
Den 29. september var indtil Struenses kalenderreform i år 1700 Sct. Mikaelsdag og helligdag. Dagen var en katolsk kalenderdag. Sct. Mikael er en af de fire bibelske ærkeengle. Har vejede sjælene på den yderste dag, og var symbol på retfærdigheden på dommedag. Også efter kalenderreformen, var det tidligere datoen, hvor der blev holdt høst-takkefest i kirkerne og høstgilde bagefter. Det var skiftedag, dvs. den dag hvor piger og karle havde mulighed for at skifte ansættelsesforhold. Det var også tidligere skæringsdagen i det officielle finansår, og terminen for betaling af gæld.
13. september er Cyprianus dag. Cyprianus blev halshugget i år 258 under kejser Decius kristenforfølgelse. Han skrev mange beretninger om den tidlige kristne kirke.
Mange af disse skrifter har givet navn til troldomshåndskrifterne ved samme navn. De var især udbredt i 1600-tallet Et af skrifterne fra 1607 var skrevet i Wittenberg, der af
katolikker betragtes som den sorte skoles oprindelsessted.
Det er også en god måned for åreladning, mens man skal være forsigtig med varme bade. Den runde stav med de røde striber, var tidligere varemærket for barberer og frisører. Den viser den stav, som man lagde hånden på, når man blev åreladet. De røde striber symboliserer det løbende blod.