Oktober var oprindeligt den 8. måned (octa betyder otte), fordi året begyndte med marts i gammel romersk kalender.
I Norden hed måneden sædemåned (eller slagtemåned), fordi vintersæden (rugen) nu skulle sås.
På gammelgermansk hed oktober Gilbhart.
Den 14. oktober blev i gammel tid regnet for første vinterdag (Callixtusdagen).
Læs mere under november
Den 4. oktober er det kanelbullens dag i Sverige. På denne dag fejrer man hvert år kanelbullen (kanelsneglen).
Sct. Birgitta
Den 7. oktober hedder i dag 'Amalies dag'. Men indtil 1686 var dagen tilegnet Birgitta af Vadstena i Sverige. Hun havde flere åbenbaringer fra jomfru Maria, og grundlagde i 1344 et kloster i Vadstena i Sverige, som i de følgende århundrede blev et åndeligt centrum.
Birgitta, der blev født i 1303, var af gammel svensk kongeslægt, og blev gift som 14-årig, og boede fra 1316-1341 i Ulvåsa. Hun fik 8 børn i ægteskabet. Mest kendt er nok Katarina, som blev forstanderinde for Vadstena Klostret i Sverige, og efter sin død betragtet som helgen.
Bogside fra
Birgittas Uppenbarelse,
Birgittinerklostret
Vadstena 1444.
(Opbevares på
Lunds
Museum)
Klik for stort format
I 1349 rejste Birgitta på pilgrimsfærd til Rom, hvor hun blev til sin død den 23. juli 1373. I 1391 blev hun kanoniseret (helgengjort) af Paven
Birgitta-ordenen blev grundlagt i 1370. Omkring år 1500 havde ordenen 25 kloster. I dag findes nonnekloster i Vadstena, Bayern, Holland, England, 5 klostre i Spanien og to i Mexico. Ordensdragten er grå med sort slør, over hvilken der bæres en hvid krone med fem røde cirkler.
Den danske dronning Margrethe den 1. var betaget af Birgitta, og oprettede to birgittinerkloster i Danmark, et i Maribo omkring 1420 og et i Mariager omkring 1445.
Den svenske gren af Birgittinerordenen kalder sig Birgittasystrarna og findes Vadstena.
Navnet Birgitta har rod i det keltiske 'Brigit', 'Brihtgifu' der betød 'lysende'.
Den 1. oktober 1999 blev Birgitta af Vadstena af Paven gjort til skytshelgen for Europa.
Den 7. oktober år 3761 før Kristi fødsel blev Verden skabt. Ifølge den jødiske (mosaiske) tidsregning. Den jødiske kalender er en måne-sol kalender, og det jødiske år begynder altid med en nymåne mellem den 5. september og 6. oktober. En årscyklus er på 19 år, og nytåret må aldrig falde på en onsdag, fredag eller søndag. For at få det hele 'til at gå op' har et jødisk år 353, 354 eller 355 dage, og et skudår 383, 384 eller 385 dage.
Den 21. oktober er de 11.000 jomfruers dag ! Også kaldet Ursulas dag. En hedningekonge havde bejlet til den engelske kongedatter Ursula, men hun ville ikke have ham. Hun tog nu, sammen de mange jomfruer, på bodsrejse til Rom. Da de nåede Köln, blev de imidlertid dræbt af hunnerne.
Skt. Thøger. Kalkmaleri
Skive Gl. Kirke
Den 30. oktober har forbindelse til den danske munk Thøger (Theodgar), der i 1050 kom til Thy, efter at have missioneret i England og Norge. Han byggede sin egen trækirke med de bare hænder ved Vestervig.
Efter hans død og begravelse, stod der et lysskær omkring både kirken og hans grav på kirkegården. Bønderne flyttede da resterne af denne hellige mand ind i kirken. Det forbød biskoppen, men da man ville brænder Thøgers ben, sprang de ud af ilden, og overbeviste bispen.
Thyboerne fik nu lov at ære deres helgen. Men nogen egentlig kanonisering (kirkelig anerkendelse) er det dog aldrig blevet til.