I C.G.Jungs fodspor

jung
”Det mindste med mening,
har altid større værdi,
end det største
uden mening.”
C.G. Jung

I 1986 rejste jeg i Carl Gustav Jungs fodspor og besøgte Kesswill, Laufen, huset i Küsnacht samt Tårnet i Bollingen.

Carl Gustav Jung (1875-1961) var schweizisk læge, psykiater og psykoanalytiker.

Kesswill og Laufen

Selv om familien ikke synes at have mange penge, gav huset i Kesswil, hvor Jung blev født i 1875,  mig bestemt ikke indtryk af egentlig armod.

Også huset i Laufen, hvor de flyttede til i 1876, gjorde det svært for mig at forstå, at familien ikke havde så mange penge, da det udefra virkede temmelig stort.

Küsnacht

Jeg fulgte så at sige i Jungs fodspor på en rejse i det østlige Schweiz. Jeg havde af Jungs søn, Franz Jung, fået lov at besøge huset i Seestrasse 228 i Küsnacht. 

I Küsnacht blev jeg vist op på Jungs arbejdsværelse på 1. salen. Det så ud helt som man ser det på billederne, med snurrepiberier på arbejdsbordet, et indisk vægtæppe med mandalafigurer samt en alkymistisk tegning på væggen.

Bagefter så jeg haven, som ligger ned til Zürichersøen. Blandt andet det træ, som lynet slog ned i den dag han døde (eller blev begravet).

Desværre fik jeg ikke mulighed for også at se Den Røde Bog, der hidtil ikke havde været tilgængelig for offentligheden.

Tårnet i Bollingen

Bagefter tog jeg ud for at se Tårnet i Bollingen. Det var en næsten eventyrlig oplevelse. Jeg talte med en meget gammel schweizer, der på det sværtforståelige svejtser-tysk fortalte, at han havde kendt Jung i sin tid.

Han viste vej til Tårnet, der ligger gemt i en lille skov, ned til søen.

Jeg blev lukket ind i Tårnet af et barnebarn til Jung, som opholdt sig dér den dag. Gæstfrit gav hun mig lov at gå rundt på Tårnets området. Jeg var også inde i køkkenet, hvor de mange køkkenting var som Jung havde brugt, og som han havde et særligt forhold til.

1.-salen, som Jung havde et særligt forhold, var dog forbudt område stadigvæk.

Synkronicitet?

jung brev

jung speaking

I øvrigt havde jeg efter min hjemkomst en besynderlig oplevelse af synkronicitet. Franz Jung havde i et brev anbefalet mig bogen C.G.Jung Speaking som er en opsamling af mange af hans interviews. En bog som jeg ikke anede eksistensen af. 

En måned efter jeg fik brevet var jeg i en bogantikvar i Århus uden andet formål, end bare at ose, og uden tanke for nogle bestemte bøger. Antikvaren havde bøger overalt på gulve og hylder. Og hvad lå dér, øverst i en af de utallige bogstakke på gulvet, netop hjemkommet til butikken - C.G. Jung Speaking

Var det bogen der fandt mig? Jeg købte den selvfølgelig.

 

myspace live counter