Midsommar i Sverige

Majstang hejses ved Södra Sandsjö

Barn med midsommarkrans

Midsommerfesten (midsommarfirande) er den største folkefest i Sverige. Den finder altid sted op til den weekend, hvor lørdagen (midsommardagen) er placeret i tiden 20.-26. juni.

I ugen op til midsommarafton er svenskerne stemt for den store højtid. I butikkerne er der tilbud på alt til festen hørende: laks, matsjesill, svenskpotatis, jordgubbar. Radioen har mange programmer med relation til den kommende fest. Der advares mod fylleri (drikkeri) og spritkørsel. Og man hilser hinanden med et ”trevlig midsommar” (god midsommer).

Om fredagen fejrer man midsommarafton med dans omkring majstangen (kommer af svensk, hvor stangen 'majas ud', det vil sige pyntes med løvgrene og blomster), der oftest sker hen på eftermiddagen. I næsten alle byer, store som små er der arrangeret midsommerfester af hembygdföreningarne. På Skansen i Stockholm deltager flere tusinde. Og tv har aftenudsendelse fra en midsommerfest, ofte fra Dalarne.

Det med bål og hekse bruger man slet ikke i Sverige.

Midsommerkalender

          Midsommerafton    Midsommerdagen
2015    fredag 19. juni      lørdag 20. juni
2016    fredag 24. juni      lørdag 25. juni
2017    fredag 23. juni      lørdag 24. juni
2018    fredag 22. juni      lørdag 23. juni
2019    fredag 21. juni      lørdag 22. juni 
2020    fredag 19. juni      lørdag 20. juni
2021    fredag 25. juni      lørdag 26. juni
2022    fredag 24. juni      lørdag 25. juni
2023    fredag 23. juni      lørdag 24. juni
2024    fredag 21. juni      lørdag 22. juni
2025    fredag 20. juni      lørdag 21. juni

Sveriges helligdagslov
I Sverige findes et gammelt udtryk der hedder at ”drikke Johannesøl”. Det har tilkytning til Johannesdagen, der henviser til Johannes Døberens fødedag den 24. juni. Dagen før, den 23. juni, var frem til 1952 midsommarafton. For at indpasse dette bedre til arbejdsugen, bestemtes i 1953, at midsommarafton altid skal fejres på en fredag, i den weekend, hvor lørdagen (midsommardagen) er den 20. - 26. juni.
læs mere
den svenske helligdagslov

Mad og drikke

Den traditionelle midsommerspise er sild eller laks, nye kartofler (svenskpotatis) med dild,  og brændevin, og herefter jordbær med fløde (jordgubbar med grädda). Man synger også snapsevisor. Madtraditionerne er dog begyndt at ændre sig hen mod forskellige grill-menuer.

Normalt lukker forretningerne fredagen omkring middag, mens der (næsten overalt) er helt lukket om lørdagen. Systembolaget holder (for en sikkerheds skyld!) lukket både fredag og lørdag - så køb ind i god tid, og vær forberedt på lange køer dér, hvis du er sent på den!

Snapseviser
 

 Hør viserne (mp3)
 
 
Helan Går (den klassiske)

Helan går, sjung hopp faderallen lallan lej
Helan går, sjung hopp faderallen lej
Och den som inte helan tar,
han heller inte Halvan får.
Helan går...
Åhhh!!! Sjung hopp faderallan lej.
Uti vår mage

Uti vår mage där
växa begär
kom hjärtans skär
Vill du mig något
så träffas vi där
Kom kryddsill och kall potatis,
kom brännvin och quantum satis,
kom allt som kan drickas
kom hjärtans fröjd

Midsommergudstjeneste

Lørdagen er midsommardagen, som er helligdag. De, der ikke skal sove branderten ud, kan evt. gå til den særlige midsommergudstjeneste, som holdes i mange kirker. Den kan være både traditionsrig, hyggelig og festlig.